Blogi

Terveyssoftalla maailmalle – helppoa kuin heinän teko, vai onko?

Blog 10.2.2022 “digitaalinen terveydenhuolto"

Mobiilien teknologioiden varaan rakentunut ohjelmistoteollisuus on opettanut meitä, että yritys ja sen liiketoiminta kannattaa jo lähtökohtaisesti rakentaa Born Global -periaatteella. Tämä on terve periaate monessa asiassa. Terveys- ja hyvinvointiteknologian mobiiliratkaisuja on maailmassa saatavana jo yli 360.000 kappaletta ja keskieuroopassa on alettu jo rakentamaan uutta turvallisuutta varmistavaa ja samalla uutta liiketoimintaa mahdollistavaa lainsäädäntöä näiden sovellusten kasvavan käytön ympärille.  Usein älypuhelimilla tai tableteilla käytettävien sovellusten käyttöönotossa ja kansainvälistymisessä on kuitenkin monia sudenkuoppia, jotka on hyvä huomioida jo alusta alkaen.

Syksyllä voimaan tullut asiakastietolaki synnyttää mahdollisuuden rakentaa terveysdataa uudella tavalla hyödyntäviä sovelluksia. Kelan OmaKanta on kansainvälisillä foorumilla suomalainen ylpeydenaihe, joka valuvioistaan huolimatta notkahtaa eteenpäin 2022 aikana.

OmaTietovarantoa käyttäviä sovelluksia on nykyisellään vain kourallinen, mutta näiden määrä tullee kasvamaan, kun terveys- ja hyvinvointisovellukset voivat yksilön suostumuksella tallentaa sinne myös itse mitattua dataa terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön esim. lääkärin vastaanotolla. Tällöin tämä data tulee osaksi potilaskertomusta.

Myös datan liikenne ulospäin OmaKannasta tulee aukeamaan, kun uuden tyyppiset hyvinvointisovellukset voivat hakea kansallisesta tietovarannosta tietoa esim. lääkityksestä tai pitkäaikaissairauksista – yksilön luvalla tietysti.

Pari vuotta sitten voimaan astuneen terveysdatan toisiokäyttöä koskevan lain myötä Suomeen perustettiin tietolupaviranomainen FinData, jonka keskeinen tehtävä on tarjota kansallisista sosiaali- ja terveydenhuollon sekä muista rekistereistä kerätystä tiedosta turvallisia tietolähteitä yrityksin ja yhteisöiden terveysdatan toissijaiseen käyttöön. Tämän tavoitteena on helpottaa mm. tutkimus-, koulutus-, ja innovaatiotoimintaa sekä synnyttää uusia ratkaisuja tiedolla johtamiseen. Kun tämä prosessi saadaan kunnolla toimimaan, niin uusien ja innovatiivisten sovellusten esiinmarssi voi alkaa

Sovellusten – ja lääkinnällisten laitteiden niin ikään – täsmällinen kommunikointi potilasjärjestelmien kanssa on vaativaa ja tarkkaa työtä ja vaatii yhteiset pelisäännöt. Onneksi tässä asiassa maailmassa on vakiintunut jo pitkään käytössä  ollut HL7® standardiperhe ja sen FHIR -rajapinta (Lausutaan: ”Fire”). Tämän rajapinnan osaajista on kova pula nykyään, sillä sen nimeen vannovat niin kansalliset kuin kansainväliset toimijat, joista esimerkkinä vaikkapa HUS, Apotti, KELA, Epic ja Intersystems.

Uusien ja lupaavien ideoiden kukoistamiseksi on huomioitavaa myös kansainvälistymisen väistämättömät askelmerkit. Ratkaisuiden vaikuttavuuden validointi, regulatoorinen yhdenmukaisuus sekä vaaditut laatustandardit ovat esimerkkejä näistä. Valitettavan usein suomalaiset terveys- ja hyvinvointialan yritykset lähtevät maailmanvalloitukseen ilman, että kliininen todentaminen vaikuttavuuden osalta sekä regulaatioon liittyvät sertifioinnit ovat kunnossa.

Hidasteeksi on myös muodostunut se, että Suomessa sairaalat eivät ole ehkä HUSia lukuun ottamatta satsanneet riittävästi innovaatiotoiminnan tukemiseen yritysyhteistyötä kehittämällä. Nousukiitoa hankaloittaa myös se, että esim. muihin pohjoismaihin verrattuna toimialan investoreita ei ole Suomessa riittävästi. Myös EU:n rahoitusinstrumentit (Horizon 2020, EIC Pathfinder jne.) ovat ankarasti kilpailtuja, joten niiden varaan ei voi tuudittautua.

Usein nopein reitti kansainvälistymiseen on löytää oikeat kumppanit. Sopiva yksityinen rahoittaja, jolla ei ole tulenpalava kiire yrityksen exitin kanssa, julkinen – esim. Business Finland – tai EU-lähtöinen rahoitusinstrumentti oikean tutkimuskohteen tunnistamiseksi sekä osaava ratkaisukumppani, jonka palveluvalikoimasta löytyy niin viimeisten teknologioiden osaaminen kuin myös laatujärjestelmien ja regulaation vankka hallitseminen. Monesti myös rahoituksen saaminen helpottuu, jos tiimi on oikea ja siinä on kokeneet ja teknisesti osaavat partnerit jo alkumetreillä.

Kirjoittaja
Ilkka Räsänen
Business Development Director
+358 40 849 6989

Haluatko kysyä tai keskustella kansainvälistymiseen liittyvistä asioista kanssamme?
Meiltä löytyy ratkaisuosaamista niin teknisen yhteensopivuuden, tietojen integroimistarpeiden kuin laadun ja regulaation vaatimusten osalta.

insert image

Olemme osa terveysteknologia-alan kasvuyritys Innokas Medicalia

Tervetuloa kylään meille!

Metsänneidonkuja 8
FI-02130 ESPOO
FINLAND

Tavoitat meidät myös sähköpostitse:

digious@innokasmedical.fi

Seuraa meitä!

Digious Itewikissä